
Riittääkö loikka rotkon yli?
Miten asettaa muutokselle saavutettava tavoite?
Opin taannoin erinomaisen termin: kuolleen miehen tavoite.
Niin voidaan kuvata sellaista tavoitetta, jossa kuollut onnistuu elävää todennäköisemmin. Elävällä ihmisellä on aivoissaan monta rautaa tulessa, eikä mieli kiinny vain yhteen. Kun joudut jakamaan arjessa kiinnostustasi monien asioiden välillä, on vaikea tavoitella vain yhtä ehdotonta asiaa. Sellaisten tavoitteiden tavoitteleminen, jotka ovat ehdottomia ja yleensä vielä vähän hankalasti määriteltäviä onnistumisen osalta, saavuttaminen muuttuu mahdottomaksi. Jos päätät, ettet enää vitkastele töiden aloituksessa tai haluat olla onnellisempi, joutunet pettymään. Kovistakin ponnistuksista huolimatta näitä edelleen tapahtuu: välttelet aloittamista, etkä koe aina onnen tai täyttymyksen tunnetta. Ylipäätään tunnetavoitteet ovat hankalia. Miten mittaa onnellisuutta? Tai mistä tiedät, että olet ollut ahkera?
Kun laadit muutoksellesi tavoitetta, SMART on hyvä muistisääntö. Jos tavoitteesi on:
- Specific – tarkkarajainen
- Measurable – mitattava
- Achievable tavoitettavissa oleva
- Realistic – realistinen (tai Relevant – merkityksellinen
- Time-bound – aikaan sidottu
on sen saavuttaminen paljon todennäköisempää. Kumpi kuulostaa tavoitteena uskottavammalta:
- Meistä tulee mahtava tiimi?
- Tiimimme on tänä vuonna koko työpaikan asiakaslähtöisin tiimi asiakastyytyväisyydellä mitattuna?
Kiusaus maalailla lavea ja näyttävä tavoite on tietenkin aina olemassa, mutta jos syö elefanttia pienin, suupalan kokoisin, paloin, saa sen lopulta syötyä. Usein muutosta tehdessä työhön sisällytetään muitakin kehittämistä vaativia asioita. Eteisen maalaus paisuu helposti koko asunnon pintaremontiksi ja se onkin jo merkittävästi isompi työ. Kun tavoite on mitattava, ei jää jossiteltavaa siitä, saavutettiinko se vai karkasiko se jo edeltä. Olen kirjoittaunut fiksusta tavoitteen asettamisesta myös täällä.
Siihen mikä on realistista, vaikuttaa tietysti käytettävissä olevat resurssit. Paljonko aikaa tai rahaa siihen voidaan sitoa. Toisaalta myös se, kuinka paljon voit saada ulkopuolista tukea muutokselle vaikuttaa sen realistisuuteen. Olen myös nähnyt SMART-periaatteen R:n olevan relevanttius, merkityksellisyys. Molempi parempi, sillä merkityksellisyys antaa paljon potkua päämäärän tavoitteluun.
Itse pidän tärkeimpänä, että tavoite asetetaan niin, että se on saavutettavissa. Aika harvaa motivoi tilanne, jossa tavoitetta ei saavuta. Yleensä epäonnistuminen latistaa ja vie halun yrittää uudelleen. Ota siksi sen kokoisia tavoitteita, että pääset usein iloitsemaan onnistumisesta. Pystyvyysusko on muutoksen tekijän parhaita ominaisuuksia.