Haaveilet muutoksesta, jostain uudesta, mutta aloittaminen on vaikeaa! Voiko toivetta edes toteuttaa? Pystytkö kuvaamaan tarkasti mitä toivot ja oikeastaan myös miksi toivot sitä? Mitä konkreettisemmin muutoksen voi kuvata, sen mahdollisempaa sen toteuttaminen on. Jos toivot löytäväsi paremman työpaikan, onnistumisesi muutoksessa riippuu paljolti omasta tulkinnastasi ja oman mielipiteesi muuttuminen voi vaikuttaa myös arvioon onnistumisestasi. Jos siis toivot työpaikan, jossa on reilu esimies, toivomasi työn kuva ja säännölliset työajat, voit arvioida objektiivisesti oletko onnistunut.

Muutokseen tähdätessäsi määrittele tavoite siis tarkasti. Sanonta kuuluu: Be careful what you wish for, you may get it! Niinpä käytä aikaa kun mietit tavoitettasi. Ohjenuora tavoitteen määrittelyyn on fiksu eli SMART:

S – selkeästi määritelty, siis mahdollisimman konkreettinen

M – mitattavissa, silloin ei ole tulkinnanvaraista saavutitko tavoitteesi, esim. pystyn juoksemaan 10 km tunnissa

A – aikaan sidottu, mihin mennessä aiot saavuttaa tavoitteesi, sillä et halua odotetta muutoksen tapahtumista lopun elämääsi

R – realistinen: jotta voit saavuttaa tavoitteesi ja iloita saavutuksestasi on syytä kohdata tosiasiat. Jos olet kaltaiseni keski-ikäinen ja keskikuntoinen ihminen, ei maraton reilusti alle kolmen tunnin ole ehkä realistinen tavoite, mutta tuo kymppi tunnissa voisi onnistua

T  – tavoittelemisen arvoinen: jotta kannattaa nähdä vaivaa ja jotta jaksaisit pinnistellä tavoitteesi eteen, sen on oltava sinulle merkittävä, jotain jonka eteen kannattaa nähdä vaivaa. Mieti siis miksi haluat toteuttaa muutoksen ja mitä se sinulle tuo.

Kun olet kirkastanut tavoitteesi, sen mitä muutokselta toivot, on syytä alkaa hommiin, sillä mikään ei tapahdu itsestään! Tärkeää on pilkkoa tekeminen niin pieniin tehtäviin, ettet löydä enää mitään tekosyytä vältellä tekemistä. Sertifiointiin tähtäävä opintokokonaisuus, kirjan tai oppaan kirjoittaminen tai vaikka turhautuneen ja väsyneen tiimin johtaminen tavoitteellisesti toimivaksi joukoksi kuulostaa hengästyttävältä tavoitteelta, mutta sekin valmistuu yksi tehtävä tai askel kerrallaan.

Muutoksen tekeminen on joskus melko puurtamista, on siis tärkeää, että sinulla on tukijoukkoja ja muistat myös pysähtyä huomaamaan, mitä kaikkea on jo tapahtunut ja muuttunut. Usein jo tehty työ kuitataan pikkujuttuna, mutta kaikki lasketaan. Jokainen askel on tyytyväisyyden aihe ja aika ajoin kannattaa pysähtyä huomaamaan, että olet mennyt jo harppauksen eteenpäin. Silloin kannattaa myös juhlistaa, jottei muutos muutu vain puurtamiseksi. Pystyt siihen!