Niin muutoksessa kuin vaikkapa yksittäisessä työpäivässä saattaa iskeä eteen aloittamisen vaikeus. Kova vauhti ja hyörinä eivät vielä takaa tehokkuutta. Pysähdy siis hetkeksi.

Mieti tärkein tavoite tai kaksi, muttei juuri enempää, sillä keskittyminen tuo voimaa tekemiseen. Mitä selkeämpi kuvasi tavoitteesta on, sen helpompaa on miettiä keinoja sen saavuttamiseksi. Jos mietit muutosta, perustele ainakin itsellesi miksi tämän muutoksen toteutuminen on tärkeää, miten hyödyt sen toteutumisesta. Motivaation syntyminen ja ylläpitäminen on tärkeää erityisesti silloin, kun vastatuuli yllättää.

Pilko tavoitteesi pienempiin tehtäviin, mieluusti niin pieniin, että niiden hoitaminen on kirjaimellisesti pikku juttu. Jos sinulla on kirjallinen to do -lista, saat yliviivata tehtäviä hoidetuiksi usein ja nauttia aikaansaamisen tunteesta. Kun olet jo vauhdissa, työn edistäminen joutuu eikä hankalampiinkaan tehtäviin tarttuminen tunnu ylivoimaiselta. Nykyään ompelen vaatteita enää harvoin, mutta silloin kun sitä tein, aloitin projektit lähes aina jollain pienellä työllä: korjasin farkut tai lyhensin verhon. Alkuun ja työn imuun päästyä jatkoin samalla vauhdilla ja olin siis tavallaan puijannut itseni tekemisen flow:hun.

Tekeminen aloittaminen voi olla vaikeaa joskus myös työn vaativuuden vuoksi. Jos rima on korkealla, tuntuu ettei työhön pääse kiinni oikein millään. On toki paljonkin asioita, jotka kannattaa tehdä ponnistuksia säästämättä. Mutta se on myös valtavasti tekemistä, jossa täydellisyyden tavoittelu voi mennä hukkaan – rimaa kannattaa siis laskea. Monessa asiassa riittää se seiskan-kasin suoritus, parempi siis tehty kuin täydellinen. Arvioi siis töitä hieman kriittisemmin ja valikoi ne, joihin kannattaa panostaa tai niitä, joissa tavallisen hyvä riittää. Omia voimiaan kannattaa käyttää säästellen!

Muista myös kiittää itseäsi hyvästä suorituksesta ja pysähdy välillä huomaamaan aikaansaannokset. Monen asiantuntijan ja tietotyöläisen aikaansaannokset ovat kovin abstrakteja ja siksi niiden tarkastelu vaatii enemmän pysähtymistä kuin vaikkapa talonrakentajan työ. Huomaaminen kannattaa silti. Se lisää voimia ja motivaatiota jatkaa. Erityisesti kun muistat miksi ylipäätään teet työtäsi.